top of page

Pasākums "Mans Mollīns"

2024. gada 17. janvārī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) notika Nikolausam Mollīnam (ap 1550/1555–1625) veltīts pasākums "Mans Mollīns", piedāvājot trīs atšķirīgus skatījumus uz Rīgas pirmā iespiedēja profesionālo darbību.


Foto: Kristians Luhaers


Pasākums plašākam interesentu lokam atklāja Nikolausa Mollīna portretu, aplūkojot iespiedēju gan mākslas vēstures kontekstā, gan pievēršoties ārzemju ietekmēm viņa profesionālajā darbībā.

Ar iespiedēja profesionālās darbības daudzšķautņaino dabu iepazīstināja mākslas vēsturnieks Valdis Villerušs, LNB Letonikas un Baltijas centra krājuma eksperte Beāte Orlova, kā arī literatūras un grāmatniecības vēsturniece Ināra Klekere-Krekele. Pasākumu vadīja LNB Speciālo krājumu departamenta direktore Dagnija Baltiņa.


Priekšlasījumi ievadīja izstādi "Teksts mūs neinteresē", kas LNB skatāma no 2024. gada 18. janvāra līdz 2025. gada 30. augustam. Izstāde pievēršas grāmatas materialitātei un formas noturībai cauri gadsimtiem, aplūkojot 15. un 16. gadsimtā nostiprinātos tipografikas, maketēšanas un teksta lasāmības pamatprincipus, kas saglabājuši savu nozīmi arī mūsdienās. Izstādē skatāmi gan Rīgas pirmā iespiedēja, gan viņa skolotāja, ievērojamā Eiropas tipogrāfa Kristofa Plantēna (ap 1520–1589) darbi no LNB krājuma. Tieši Mollīna veidotās grāmatas, kā arī viņa dzīves gājums bijuši galvenais izstādes iedvesmas avots. Izstāde veidota "Latviešu grāmatai 500" programmas ietvaros ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas, Valsts kultūrkapitāla fonda un uzņēmumu "Jelgavas tipogrāfija" un "Arctic Paper" atbalstu. Plašāka informācija par izstādi ŠEIT.


Pasākums "Mans Mollīns" notika Latviešu grāmatas piecsimtgadei veltītu lasījumu programmas ietvaros. Programmas norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.


Papildu informācija:


Ineta Vaivode

Pētniecības un interpretācijas centra projektu vadītāja

Latvijas Nacionālā bibliotēka


Anna Muhka

Korporatīvās komunikācijas vadītāja

Latvijas Nacionālā bibliotēka

Tālr.: +371 29474534

bottom of page